DİKKAT OYUNLARI

  • Çocuğumuzun dikkatini geliştirmek için neler yapabiliriz?
  • Evde oynayabileceğimiz oyun ve etkinlikler var mı?
  • Birlikte zaman geçirirken hangi oyunları oynasak?

Çocuğunda dikkat problemi olsun olmasın, hemen her anne babadan bu ve buna benzer sorular duyarım. Yıllar önce Kanada’ya gittiğimde kitapçıları gezerken keşfettiğim bir kitap vardı, adı “Attention Games”, işte tam da aradığım kitap ! Türkçe olsa ne güzel olur, ailelerle paylaşabilirim diye düşünmüş ve hemen almıştım. Türkiye’ye dönünce de üzerinde çalışmaya başlamış ama işlerin yoğunluğundan tamamlama fırsatı bulamamıştım. Geçen ay  yine kitapçıları gezerken aynı kitapla karşılaştım ama bu kez Türkçe olarak 🙂 Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.

Peki neden oyun?

  • Oyun çocuğun en temel ihtiyacıdır.
  • Oyun çocukla sağlıklı ilişki kurabilmenin en temel aracıdır.
  • Oyun hayatın bir provasıdır.
  • Oyun çocuğun beynine şekil verir.
  • Oyun oynamak eğlencelidir, hem de herkes için 🙂

 

 

“DİKKAT OYUNLARI” KİTABINI NASIL KULLANACAKSINIZ?

Kitaptaki oyunlar yaş gruplarına göre ayrılmıştır.( 0-12 yaş )

Çocuğunuzun yaş grubuna uygun oyunları seçin, oyunun nasıl oynanacağını öğrendikten sonra kitabı elinizden bırakın ve serbest bir zamanınızda “hadi bir oyun oynayalım” diyerek çocuğunuzu oyuna davet edin. Bazı çocuklar ilk kez karşılaştıkları oyun ve etkinliklerden hemen hoşlanmayabilirler. Israrcı olmayın, ama başka bir sefer yine deneyin. Yine hoşlanmamış görünüyorsa fazla da ısrar etmeyin. Her oyun her çocuğa uygun olmayabilir. Başka bir oyun deneyin.

ÖNEMLİ UYARI !

Oyunları bir görev gibi, ders gibi ya da çocuklara bir şeyler öğretmeye çalışıyormuş gibi oynamayın. Çocuklar bunu hemen algılar ve bundan hiç hoşlanmazlar. Doğaçlama bir şekilde, bir yerde beklemeniz gerekiyorken, seyahat sırasında oynamayı deneyin. Sizin de keyif almanız ve birlikte eğlenmeniz en önemli amacınız olmalı !

DİKKAT OYUNLARI

Barbara Sher, Platform Yayınları

Eğer çocukların bir şeye dikkatlerini yoğunlaştırıp odaklanmalarını istiyorsanız öncelikle ilgilerini çekmeniz gerekir. Bu kitapta sizlere çocukların dikkatlerini ilginç oyunlarla ve eğlenceli bir şekilde nasıl çekebileceğinizi göstereceğim ve yaşamları boyunca kendilerine fayda sağlayacak olan dikkat ve odaklanma güçlerini farklı yollarla nasıl geliştirebileceklerini aktaracağım. Herkes bir şeylere dikkat eder ve önemser. Bu şeylerin ne olduğu ve dikkatin ne kadar süre cezp edildiği bu durumdaki iki değişkendir. İki dikkat türü vardır. Biri kendiliğinden ve genel dikkattir; çevrenizdeki bir sürü şeye kısa bir süreliğine de olsa gözünüz takılır. Kendiliğinden dikkat size çevrenizle ilgili genel bir izlenim verir. Bir partide olduğunuzu düşünün. Partideki insanların vücut dillerinin yanı sıra çeşitli ses, koku ve görüntüleri algılayarak partinin ruhu ve duygusunu hissedebilirsiniz. Dikkatiniz birçok şeye kısa kısa yoğunlaşarak neler olup bittiğine dair size bütünsel bir algı sağlar. Ya da bisiklete binmeyi ele alalım. Bisiklete binerken bir yandan bisikleti idare etmeye, pedalları çevirmeye odaklanır ve etrafınızdaki trafiğe dikkat edersiniz bir yandan da tatlı esintinin saçlarınızın arasından kayıp gitmesinin tadını çıkarırsınız.

SOSYAL, MOTOR VE DUYSAL OYUNLAR

Barbara Sher, Karen Beardsley, Platform Yayınları

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki her çocuk kendi ilgi ve becerilerini barındıran eşsiz kişiliklere sahiptir. Ayrıca şunu da biliyoruz ki her ne kadar bazıları on aylıkken bazıları da on sekiz aylıkken yürümeye başlasa da çocukların çoğu gelişimsel süreçlerden yürümeden önce emeklemelisin sırasıyla geçmektedir. Hepimizin saygı duyduğu bir çeşitlilik söz konusu. Yine de tüm çocuklar deneyimlere gereksinim duyar. Bebekler vücutlarını nasıl hareket ettirebileceklerine dair en ufak bir fikirleri olmadan dünyaya gelir; bebeği sırt kaslarını güçlendirmesi için yüzüstü yatırıp biraz ötesine bir oyuncak koyarak ileri doğru uzanabilmesi için kaslarını kullanması gerektiğini öğreten ve ona zaman ayıran annesidir. Bebeklerin görme, uzanma ve kavrama becerilerini geliştirebilmelerini sağlayan beşiklerinin üzerine asılan oyuncaklardır. Oyun alanında veya birileriyle parkta olmak çocuğun yüz ve vücut işaretlerinin farkına varmalarını sağlar.

ERKEN DÖNEM KATILIM OYUNLARI

Barbara Sher, Platform Yayınları

Otizm ve Duyusal İşlem Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Çocuklarda Sosyal ve Motor Becerilerini Geliştirmenin Neşeli – Eğlenceli Yolları

BENLİK SAYGISI OYUNLARI

Barbara Sher, Nobel Yayıncılık

Benlik saygısı oyunları çocuklara duygusal, sosyal, fiziksel ve zihinsel olarak kendileri olabilmenin muhteşem bir şey olduğunu göstermektedir. Benlik Saygısı Oyunlarındaki eğlenceli ve özenle tasarlanmış etkinlikleri paylaşarak, çocuğunuzun olumlu duygularını destekleyebilir ve öğrenmeleri için kalıcı bir temel oluşturabilirsiniz.
Bir anne, öğretmen ve oyun terapisti olan Barbara Sher tarafından otuz yıllık deneyim ile geliştirilen 300 adet benlik saygısı oluşturan bu fikir koleksiyonu, bir ön hazırlık ya da materyal gerektirmez. Siz ve aileniz hemen hemen her yerde oyuncu sayısı önemli olmaksızın istediğiniz sayıda kişiyle bu oyunları oynayabilirsiniz. Öyleyse haydi gelin, rahatlayın ve eğlenceyi keşfedin.

ÖZEL BÖLÜMLER :
Güçlü yanlarınızı ve yeteneklerinizi bilmek
Günlük duygularınızı ve tepkilerinizi ifade etmek
Benzersiz olmaktan keyif almak-herkes gibi!
Arkadaşlık yoluyla ilişkiler geliştirmek ve başkalarına güvenmek
Vücudunuzun ve duyularınızın farkına vararak özgüven geliştirmek.

Bu içeriği paylaşın...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin