- Çocuğumuzun dikkatini geliştirmek için neler yapabiliriz?
- Evde oynayabileceğimiz oyun ve etkinlikler var mı?
- Birlikte zaman geçirirken hangi oyunları oynasak?
Çocuğunda dikkat problemi olsun olmasın, hemen her anne babadan bu ve buna benzer sorular duyarım. Yıllar önce Kanada’ya gittiğimde kitapçıları gezerken keşfettiğim bir kitap vardı, adı “Attention Games”, işte tam da aradığım kitap ! Türkçe olsa ne güzel olur, ailelerle paylaşabilirim diye düşünmüş ve hemen almıştım. Türkiye’ye dönünce de üzerinde çalışmaya başlamış ama işlerin yoğunluğundan tamamlama fırsatı bulamamıştım. Geçen ay yine kitapçıları gezerken aynı kitapla karşılaştım ama bu kez Türkçe olarak 🙂 Nasıl mutlu oldum bilemezsiniz.
Peki neden oyun?
- Oyun çocuğun en temel ihtiyacıdır.
- Oyun çocukla sağlıklı ilişki kurabilmenin en temel aracıdır.
- Oyun hayatın bir provasıdır.
- Oyun çocuğun beynine şekil verir.
- Oyun oynamak eğlencelidir, hem de herkes için 🙂
“DİKKAT OYUNLARI” KİTABINI NASIL KULLANACAKSINIZ?
Kitaptaki oyunlar yaş gruplarına göre ayrılmıştır.( 0-12 yaş )
Çocuğunuzun yaş grubuna uygun oyunları seçin, oyunun nasıl oynanacağını öğrendikten sonra kitabı elinizden bırakın ve serbest bir zamanınızda “hadi bir oyun oynayalım” diyerek çocuğunuzu oyuna davet edin. Bazı çocuklar ilk kez karşılaştıkları oyun ve etkinliklerden hemen hoşlanmayabilirler. Israrcı olmayın, ama başka bir sefer yine deneyin. Yine hoşlanmamış görünüyorsa fazla da ısrar etmeyin. Her oyun her çocuğa uygun olmayabilir. Başka bir oyun deneyin.
ÖNEMLİ UYARI !
Oyunları bir görev gibi, ders gibi ya da çocuklara bir şeyler öğretmeye çalışıyormuş gibi oynamayın. Çocuklar bunu hemen algılar ve bundan hiç hoşlanmazlar. Doğaçlama bir şekilde, bir yerde beklemeniz gerekiyorken, seyahat sırasında oynamayı deneyin. Sizin de keyif almanız ve birlikte eğlenmeniz en önemli amacınız olmalı !